Şahıs şirketi nasıl kurulur, faydaları nelerdir gibi sorular iş kuracak girişimcilerin oldukça ilgisini çeken konulardan biri haline gelmektedir. Küçük ve orta işletmelere hitap eden, maliyeti düşük ve kurulumu hızlı olan şahıs şirketi kurma süreci işletmeleri uzun vadede karlı hale getirir. Şahıs şirketi kurmak için tek yapmanız gereken muhasebeci ya da mali müşavir desteği almanız gerekir. Gerekli belgeleri ve evraklı mali müşavirinize teslim ederseniz şirket kurma aşamaları başlamış olur. İsterseniz belgeleri kendiniz de toplayıp Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne gidebilirsiniz.
Şahıs şirketlerinde, ortaklar arasındaki sorumluluklarının sınırsız olduğu ve tüzel kişiliğe sahip şirketlere şahıs şirketlere denir. Belli sayıdaki kişilerin ortak çıkarlar ile kurdukları ve ortakların aldıkları sorumlulukların kişisel olarak kabul edildiği şirketlerdir. Şahıs şirketleri tek kişi veya az sayıda ortak ile kurulan ve ortaklığın başkasına zor devredilebildiği şirket türüdür.
Şahıs şirketindeki bir ortak, kendi ortaklık payını satmak ya da devretmek isterse, tüm ortakların buna onay vermeleri gerekmektedir. Eğer ortaklık payını devretmek isteyen ortağa onay verilmezse kişi kendi payını satamaz ya da devredemez. Şahıs şirketinde ortaklar gerçek kişilerdir ve şirkete ait borçlardan tüm mal varlıklarıyla sorumludurlar. Türk Ticaret Kanununda yer alan bilgiye göre şahıs şirketleri üç tiptir; adi şirketler, kollektif şirketler ve komandit şirketler.
Şahıs şirketlerinin tüzel kişiliği olabilir. Kişi öncelikle burada hangi tür şahıs şirketi olduğuna bakılması gerekmektedir. Eğer şirket türü komandit olarak geçiyor ise ortaklardan biri tüzel kişiliğe sahip olabilir. Eğer şirket türü adi şirket olarak geçiyor ise sahibinden bağımsız olamaz. Yani, şahıs şirketi gerçek bir kişi ile kurulması gerekmektedir.
Şahıs şirketi kurmak için aşağıda geçen maddeleri takip edebilirsiniz:
İmza tescil beyannamesi, imza sirküleri, nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgâh bilgileri alınır.
Bireysel olarak kuracağınız şirketlere şahıs şirketi denir. Diğer bir deyişle; limited veya anonim şirketi olarak da anılır. Bu şirketler daha küçük yapıda olan bireysel kurulan şirketlerdir. Küçük veya orta ölçekli firmalara faaliyet gösterir. Şahıs şirketinizi kurduğunuzda, alım ve satım sürecinizi başlattınız ve gelir gideriniz oluştu. Bu noktada, işletmenizi iyi yönetebilmek için gelir-gider takibi ile alacak-borç takibini etkin bir şekilde gerçekleştirmek gerekir.
Şahıs şirketi kurma aşamasında gerekli belgeleri hazırlayıp ilgili kurumlara iletmeniz gerekir. Bu belgeleri siz de hazırlayabilirsiniz mali müşaviriniz de. Belgelerin eksiksiz olması durumunda 2 gün içerisinde şirket açma sürecinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sonrasında ise vergi dairesinin yoklama sürecinden de geçmelisiniz.
Takiben vergi levhanızı ve yazar kasa levhanızı da edinebilirsiniz. Vergi levhanızı edinmenizin ardından fatura irsaliye, gider pusulası belgelerini edinebilir, e-imza ve e-fatura başvurularını yapabilirsiniz. Diğer bir adımda ise sicil gazeteye ilan verip ticaret odasına kayıt olmalısınız. Sonrasında ise SGK ve Bağ-Kur başvuruları yapılır.
Şahıs firması kurmak için bazı evraklar gereklidir. Bu gerekli belgeler ve şahıs şirketi maliyeti en çok merak edilen konulardan biridir. Bireysel firma açma süreci sermaye şirketlerine göre daha hızlıdır. Şahıs şirketi kurmak için ise 2 güne yakın bir süreç gerekir. Gerekli evrakları sizler için paylaşıyoruz.
Şahıs şirketi nasıl kurulur sorusunda sonra en merak edilen sorulardan biri de şahıs şirketi kurmanın maliyetlerinin ne olacağıdır. Şahıs şirketi kurmanın maliyetleri düşüktür. Tabi, şahıs şirketi kurma yıllara ve şartlara göre değişkenlik gösterse de maliyeti 500 ile 1000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Sizin için şirket kurma belgelerini ve masraflarını sıraladık;
Şahıs şirketleri tüzel kişiliğe sahip olduğundan vergi dairesinde mükellef niteliği taşırlar. Bundan kaynaklı, kanunda belirlenen zamanlarda beyannameler ile vergi ödemek durumundadırlar.
Şahıs şirketlerinin ödediği vergiler;
Damga Vergisi: Damga Vergisi Kanunu’na ekli 1 ve 2 sayılı listede bahsi geçen kâğıtlar üzerinden elde edilen vergiye verilen isimdir.
Stopaj Vergisi: Şahıs işletmeleri vergi kesintisi yapmak zorunda oldukları işlemler için muhtasar beyanname verirler. İşverenler farklı konular üzerinden farklı oranlarda kesintileri aylık ya da üç aylık dönemler ile beyan edip ödemekle yükümlüdürler. Bu kesintiler;
İşverenlerin çalışanlara ödedikleri ücretler üzerinden en az %15 oranında olacak şekilde kestikleri gelir vergisi,
Kira ödemelerinden yapacakları %20 oranında gelir vergisi kesintisi,
Avukatlık, muhasebe gibi serbest meslek hizmeti verenler için ödedikleri ücretler üzerinden %20 oranında yapılan kesintilerdir.
Katma Değer Vergisi: Şahıs şirketleri aylık periyotlar üzerinden Katma Değer Vergisi Beyannamesi vermekle yükümlüdür. KDV dolaylı bir vergi türü olduğundan dönem içinde yapılan faaliyetler üzerinden gerekli hesaplar yapılarak faturada belirtilir. KDV, mal veya hizmetin türüne göre oransal farklılıklar gösterebilir. Kanun, KDV oranlarını üç çeşit olarak belirlemiştir. Bunlar, %1, %8 ve %18’dir. Bu oranlar mal ya da hizmetin alış ve satışları üzerinden kesilerek belirlenir.
Geçici Vergi: Şahıs firmalarının ilgili dönemde elde ettikleri kâr – zarar durumları üçer aylık dönemlerde ve Geçici Vergi Beyannamesi ile bildirilir. Kâr beyan edilmişse ödenen vergiler Yıllık Gelir ya da Kurumlar Vergisi’nden indirilir. Geçici vergi, şahıs şirketlerinin mutlaka ödemediği vergi türlerinden biridir.
Gelir vergisi mükellefleri geçici vergiyi %15 oranında ödemekle yükümlüyken kurumlar vergisi mükellefleri %20 oranında geçici vergi öderler.
Gelir Vergisi: Şahıs şirketleri gelir vergisi mükellefidirler ve her yıl mart ayına kadar önceki seneye ait mali kâr – zararını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile öderler. Gelir vergisi artan oranlı dilime göre gerçekleştiğinden %15 ile %35 aralığında farklılık gösterir.
Şahıs şirketlerinde elde edilen gelirler ile vergiler hesaplanır. Şirketin gelirine göre minimum vergi dilimi yüzde 15, maksimum yüzde 40 olarak hesaplanır.
Şirketlerde 22.000 TL’ye kadar: yüzde 15 vergi dilimi üzerinden hesaplanırken,
49.000 TL’nin 22.000 TL’si için 3.300 TL, fazlası: yüzde 20
120.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL, (ücret gelirlerinde 180.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL), fazlası: yüzde 27
600.000 TL’nin 120.000 TL’si için 27.870 TL, (ücret gelirlerinde 600.000 TL’nin 180.000 TL’si için 44.070 TL), fazlası: yüzde 35
600.000 TL’den fazlasının 600.000 TL’si için 195.870 TL, (ücret gelirlerinde 600.000 TL’den fazlasının 600.000TL’si için 191.070 TL) fazlası: yüzde 40 üzerinden hesaplanmaktadır.
Şahıs şirketi kuran kimseler adına vergi beyannamesi verilmektedir. Vergi mükelleflerinin ise yıllık gelir kalemlerini sizin için sıraladık;
Şahıs şirketi kurmanın avantajını sizler için sıraladık;
Şahıs şirketinin dezavantajı ise gelir yükseldikçe kademeli vergi oranlarının artacak olmasıdır. Bu oranlar ise gelirinize göre yüzde 20 ile yüzde 40 arasında olmaktadır.
Diğer şirketlere kıyasla kurulum aşamasında evrakların organize edilmesi ve süreci daha azdır. Çok daha hızlı bir şekilde faaliyete geçilebilmektedir. Tüm süreç ve yetkiler şirket kurucusu olacak kimse tarafından gerçekleştiğinden daha hızlı ilerlemektedir.
Düşük mali müşavir veya muhasebecinin olması, defter ücretlerinin düşük olmasını ve vergilerin kademeli olması girişimciler tarafından tercih edilmektedir.
Şahıs şirketi olmayan şirketlerde vergi oranı %20’dir fakat şahıs şirketlerinde vergiler gelir arttıkça artar. Şahıs şirketinde, kazancın arttığında vergi oranı %40’lara kadar çıkmaktadır. Kademeli vergi, düşük gelirde avantaj olurken gelir arttıkça o avantaj dezavantaj haline gelmektedir.
Diğer şirketlerinin gelirleri yüksek olduğundan bankalar tarafından daha itibarlıdır ve şahıs şirketlerine göre daha güçlüdür. Örnek verecek olursak limited şirketten kredi veya POS başvurusu yapıldığında, bu başvurunun onaylanma süreci daha hızlı olmaktadır.
Şirket kurulumu için tebligat adresi göstermeniz gerekir. Şirketinizin adresini isterseniz sanal ofis olarak göstermeniz mümkün. Sonuçta, sanal bile olsa fiziki bir ofis bulunur. Şahıs şirketi kurduğunuzda sanal ofis için kullanım şansınız vardır.
Endless Office, İstanbul’da 3, İzmir, Ankara ve Londra’da 1’er konumuyla şehrin gözde noktalarında ofis ihtiyaçları olan kişilere pratik ofis çözümlerinin yanı sıra hazır ofis, sanal ofis, sabit masa, Coworking, toplantı odası hizmetleri veren ofis çözümleri sunuyor.
Endless Office hazır ofis çözümleriyle en kolay yoldan işyeri açın, ofis masraflarından, stopaj ve vergilerden kurtularak işinize odaklanın! Detaylı bilgi için bize ulaşın.