İşyeri açmak için hazırlanması gereken belgeler bulunmaktadır. Gerekli belgelerin hazırlanması, doğru yerlere iletilmesi ve işyerinin doğru konumda açılması oldukça önemlidir. Açılacak işletmelerin faaliyet alanlarına göre hazırlanması gereken evraklar bulunur.
Hazırlamış olduğumuz bu blog yazısında işyeri açmak için olması gereken belgeleri sizlere açıkladık.
Ortaöğretim mezunları, dört yıllık teknik lise mezunları, mesleki ustalık belgesine sahip olan ve sorumluluklarını taşıyan herkese işyeri açma belgesi verilmektedir. Teknik liselerden mezun olanlar, teknik öğrenim görenler ve önlisans eğitimi alanlar eğitim gördükleri meslekte 1 yıl çalıştıktan sonra belge alabilirler. Bu şartlara uyan her vatandaş Ticaret Odalarına başvurarak işyeri açma belgesine sahip olma şansına sahip olurlar. Ayrıca bu şartları taşıyan kimseler, sınava girmeden evrak sahibi olabileceklerdir. Başvuruda istenilen genel belgeler ise;
Siz de yeni bir işyeri kurma planı olan girişimcilerden iseniz, Belediye, Vergi dairesi, Ticaret ve Esnaf odaları ile SGK ve BAĞ-KUR gibi resmi kurumlar tarafından bazı gerekli belgeler istenmektedir. Bu evraklar 2021 yılında yeniden düzenlenen Türk Ticaret Kanunu kapsamında ticari faaliyet içerisindeki tüm işyerleri için istenilmektedir. Ancak işyerinin sektörler arasındaki konumuna göre bu belgeler değişiklik gösterebilmektedir. Tam olarak yasal mevzuatlar çerçevesinde bir işletme kurmak için gerekli bu belgeler nelerdir?
Bu belgelerin tamamlanmasıyla birlikte memur verilen bilgileri denetleyecek ve onay vermesinin ardından Vergi Levhası alınacak ve fatura ile irsaliye bastırılacaktır.
İş yeri açmak isteyen girişimciler maliye ile sorun yaşamamak için vergi dairesine bildirim yapmaları gerekir. Vergi dairesine bildirim yapılmadan önce iş yeri açacak kimsenin dükkanı açması şarttır. Bunun nedeni ise evraklarda dükkan kirası ve adres bildiriminin yer alması gerekir. Evraklar ise işletmenin türüne göre 3 e ayrılmaktadır.
Gelir Vergisi Mükelleflerinin Hazırlaması Gereken Belgeler
belgelerin kontrolleri tamamlandıktan sonra herhangi bir iç tüzüğe aykırı bi durum olursa bağlı olunan vergi numarası üzerinden vergi levhası düzenlenmektedir.
Basit Usul ile İş Yeri Açacak Kişilerin Hazırlaması Gereken Belgeler
Vergi dairesine bildirim yapılabilecek diğer tür ise basit usul ile iş yeri açmadır. Basit usul esnaf olmak için bizzat kendiniz tarafından işletme de durmanız gerekir. İkinci şart ise işletmenin kira bedelinin düşük gösterilmesidir. Bazen büyük şehirlerde 6.000 TL kadar olurken küçük şehirler için 3.000 TL kadar gösterilmektedir. Diğer bir şart ise işletmede yıllık ciro miktarıdır. Ciro miktarı senelik 120.000 liraya kadar çıkar. Basit usul esnaflara örnek ise kuaförler, bakkallar ve manavlar gibi küçük işletmecilerdir. Basit usul ile ile işletme kurmayı düşünüyorsanız aşağıdaki evrakları hazırlamanız gerekir.
Durağa bağlı olmadan ticari araç kullanacaksanız bile vergi dairesine bunun bildirimini yapmanız gerekir. Sizden istenilen belgeler ise şunlardır;
Belediye Tarafından İstenilen Belgeler:
Belediyeler işyeri açma ve çalışma ruhsatı için kurulacak olan işletmenin cinsine göre evraklarını belirler. Açılacak olan işyeri durumuna göre belediyeler tarafından 3 bölümden oluşur.
Gayri sıhhi müesseseler: Çevreye ve insanı rahatsız edecek müesseselerdir. ör: yakıcı madde içeren Lpg dolum tesisleri, maden ocakları, alçı fabrikaları.
Gerekli Belgeler:
Umuma açık müesseseler: Toplu olarak eğlence merkezleri; sinema, cafe, otel, içkili lokantalar gibi.
Sıhhi müesseseler: Market, bakkal, kasap, şarküteri, büfe, lokanta, pastane, kuaför, taksi durağı gibi yerler içindir.
Açacağınız iş yerinin bildirimini en geç on beş gün içerisinde Ticaret odasına bildirmeniz gerekir. Basit usul ile ticari faaliyet göstermiyorsanız yıllık ve aylık gelir giderinize göre belirlenen vergi usulüne göre ticaret ve esnaf kefalet odasına kayıt olmanız gerekir.
Cirosuna göre esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt olacaklar için verilmesi gereken evraklar ve belgeler şunlardır:
İşyeri Açmak için Başvuru
İşyeri değişimi veya yeni bir işletme açmak için bazı yasal mevzuatlarının yerine getirilmesi gerekir. Bu mevzuatlarla birlikte gerekli belgelerin ilgili kurumlara iletilmesi ve işlemlerin tamamlanması oldukça önemlidir. İş yeri açmak için gerekli belgeler vergi dairesi, belediye, ticaret ve esnaf odalarına iletilerek başvuru yapılır.
İşyeri açmak isteyen kişinin dahil olduğu vergi dilimine göre belgeler hazırlanmaktadır. Basit usulde belge hazırlayan kişilerin prosedürleri daha hızlı ve kolaydır. Gerçek usul vergisine tabi olan kimselerin belgeleri ve prosedürleri daha uzun ve kapsamlıdır. İşyeri açmadan önce hangi vergi dilimine dahil olacağınızı bilmenizde fayda var. Bu evraklar 2021 yılında yeniden düzenlenen Türk Ticaret Kanunu kapsamında ticari faaliyet içerisindeki tüm işyerleri için istenilmektedir. Ancak işyerinin sektörler arasındaki konumuna göre bu belgeler değişiklik gösterebilmektedir.
İşyeri açmak için hazırlayacağınız belgelerin doğru yerlere iletilmesi ve işyerinin doğru konumda açılması önemlidir. Açılacak işletmelerin faaliyet alanlarına göre hazırlanması gereken evraklar mevcuttur.
Bir işyeri açarken şahıslar, işletme ve personel, müdür ve ortaklar için istenilen belgeler bulunur. Tüm bu belgelerin yanında işyeri açmak isteyen bireyler e- Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden işyeri açma ruhsatı çıkarmak durumundalar.
Şahıs
Şirket
Bir işyeri açarken şahıslar, işletme ve personel, müdür ve ortaklar için istenilen belgeleri sizler için listeledik. Tüm bu belgelerin yanında işyeri açmak isteyen bireyler e- Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden işyeri açma ruhsatı çıkarmak durumundalar.
Şirket İçin:
Şahıslar İçin:
İşletmeci İçin:
Çalışan Personeller İçin:
Müdür veya Müdürler İçin:
Endless Office ile İşyeri Kurmanın En Kolay Yolu
Endless Office hazır ofis çözümleriyle en kolay yoldan işyeri açın, ofis masraflarından, stopaj ve vergilerden kurtularak işinize odaklanın! Detaylı bilgi için bize ulaşın.