Kahve Dükkanlarında Çalışmak: Serbest Çalışan Rehberi
Diğer 7 Mayıs 2021 Tuğçe Polat
Tam zamanlı işte çalışmak yerine freelancer olarak çalışmayı düşünenlerin gözde yeri kahve dükkanlarında çalışmak. Bu çalışma şeklinin detayları ise blog yazımızda.
Kahve Dükkanlarında Çalışmak: Serbest Çalışan Rehberi

Yeni bir meslek arayışında olan yeni mezun veya iş hayatından sıkılmış biri olabilirsiniz. Tercihiniz de bu noktada tam zamanlı bir işte çalışmak değil gününüzü ve zamanınızı kendinize göre ayarlamak olabilir. Hayatın bu döneminde olan ve aynı fikirleri paylaşan kişiler için serbest çalışma anlayışına çok uygun bir meslek türü; kahve dükkanı çalışanı. Bir serbest çalışan olduğunuzda 9-5 çalışma rutinine uymak zorunda kalmayacaksınız. Uzun vadeli veya kısa vadeli çalışma programı tamamen size yönelik olacağı için iş veriminiz maksimum oranda olacaktır. Freelancer olarak kahve dükkanlarında çalışmak neden bu kadar popüler ve yaygındır? 

 

Kahve Dükkanında Çalışmanın Avantajları 

 

Freelancerların evde çalışmak yerine kahve dükkanlarında çalışmalarının belli başlı faydaları bulunuyor. Size uygun bir kahve dükkanı bulduktan sonra her şey dilediğiniz gibi olacaktır. Atmosferini sevdiğiniz ve kendinizi huzurlu hissettiğiniz bir ortamda çalışmak verimliliğinizi artıracaktır. Evde çalışmak yerine birçok freelancer bir kahve dükkanına gidip çalışmayı tercih ediyor. İnsanın en huzurlu ve güvende hissettiği yer evi olmasına rağmen insanlar neden kahve dükkanlarını tecih ediyor diye sorabilirsiniz. Öncelikle reşit olan her birey kendi evinde tek başına yaşama şansına sahip olamayabilir. Özellikle ülkemizde evlenmeyen çoğu birey ailesiyle yaşamakta. Maddi durumlardan dolayı birçok kişi de bir ev arkadaşına sahip olmak istiyor. Bu durum aynı zamanda çalışma ortamınız olan evin sürekli dolu olması ve sürekli samimi olduğunuz insanlar ile iletişimde olmak zorunda kalmanız anlamına geliyor. Evdeyken bir televizyon sesi, kapı sesi veya yemek pişirme sesleri tüm dikkatinizin dağılmasına neden olabilir. Bu yüzden gün içerisinde bir ofis gibi gördüğünüz iş yapmaya gidecek bir yerinizin olması büyük avantaj. Buna bedava ofis hizmeti bile diyebiliriz. 

Kahve dükkanlarında çalışmanın birçok fayda sağladığı gözle görülür şekilde doğru diyebiliriz. Belki de kahvenin o yoğun kokusu insanların zihinlerini açık tutmalarında bile etkili olabilir. Kahve dükkanlarında çalışmak o kadar yaygın bir durum ki insanların bu konuda kesin çıkarları olduğu bariz diyebiliriz. Ancak, bilindiği üzere kahve dükkanları bir eğlence yeri. İnsanların gelip çalışmasından ziyade çoğunlukla arkadaşları ile sohbet etmesi ve keyifli zaman geçirmesi için tasarlanan yerler. Bu durum da kahve dükkanlarında çalışmanın bazı olumsuz yönlerini doğuruyor. 

 

Kahve Dükkanlarında Çalışmanın Dezavantajları

 

Kahve dükkanlarında çalışmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunuyor. Öncelikle kahve dükkanlarında iş yapmak her meslek grubuna uymamaktadır. Önceden de bahsettiğimiz gibi kahve dükkanları daha çok insanların gelip kafa dağıttıkları ve sohbet ettikleri mekanlardır. Çalan müzikler ve insanlardan yükselen sesler işine çok fazla odaklanarak çalışmak zorunda olan kişilerin dikkatlerinin dağılmasına neden olabilir. Bir konferans görüşmesi yapmanız veya bir proje üzerine çalışmanız gerekebilir. Bu durumlarda kahve dükkanları sizin için mantıklı bir çalışma ortamı olmayacaktır. Ayrıca çalışacağınız yerin düzeni de bir o kadar verimliliğinizi etkiler. Cam kenarında ve ferah bir alanda çalışma ortamı sağlayacaksınız bu çalışma isteğinizi ve çalışma sürenizi artıracaktır. Ancak, küçük bir alana sıkıştırılmış sandalye ve masaların olduğu bir kafede çalışmak sizi motive etmekten çok rahatsız edecektir. Özellikle öğle yemeği saatleri kafelerin çok yoğun olduğu saat aralıkları. İşinize fazla odaklanmanız gereken bir süreçteyseniz ve bir kafede çalışmak istiyorsanız eğer en azından saat aralıklarına dikkat edebilrisiniz. Yoğun saatlerden ziyade kahve dükkanlarının daha boş olduğu saat aralıklarında çalışabilirsiniz. Freelancer olmanın en iyi yanlarından biri de çalışmak zorunda olduğunuz belli bir saat aralığı olmamasıdır. Bu sayede size en verimli saat aralığı seçip ona göre bir program oluşturabilirsiniz. 

Kahve dükkanlarına gelen müşterilerin belirli bir oturma süreleri yoktur. Ancak çalışmak için gelen insanlar, arkadaşları ile sohbet etmek için gelen kişilere oranla daha fazla zaman geçirirler. Bu durum da birkaç saat geçtikten sonra çalışmak için kahve dükkanlarına gelen kişilerde fazladan bir içecek veya içecek mi alsam ya da artık gitsem mi tarzında endişelerin oluşmasına neden olur. Sonuçta kendinize ait olmayan bir yerdesinizdir ve mekan sahibi ise sirkülasyon oluştukça para kazanacaktır. Bu bağlamda, kahve dükkanlarında çalışmak uzun süreli çalışma rutinlerinizden ziyade günlük 2-3 saatlik çalışma süreçlerinizde daha etkili olabilir. 

 

Kahve Dükkanlarında Çalışmak İsteyen Freelancerlar İçin Öneriler 

 

Kafede çalışmaya karar verdiyseniz eğer size bu noktada yardım edecek bazı önerilerimiz var.

 

1. Araştırma Yapın.

 

Sizin için bir kahve dükkanında çalışmanın daha efektif olduğuna karar verdiyseniz eğer artık geriye bu süreci yönetmek kalacaktır. İlk başta yapmanızı önerdiğimiz şey araştırma yapmak olacaktır. Oturduğunuz muhitte ve kolay ulaşım sağlayabileceğiniz bir yer seçin. Ulaşım sorunu yaşamak sizin çalışma öncesindeki bütün motivasyonunuzu düşürecektir. Gideceğiniz kafe daha önce gittiğiniz, ortamından emin olduğunuz ve çalışma ortamının rahat olduğunu bildiğiniz bir yer ise kendinizi garantiye almış olursunuz. 

 

2. Kahve Dükkanının İmkanlarından Haberdar Olun.

 

Gitmek istediğiniz kafeyi seçmiş olabilirsiniz ancak gitmeden önce yapmanızı tavsiye ettiğimiz bazı durumlar bulunuyor. Öncelikle gitmek istediğiniz kafenin müşterilerine sunduğu imkanlardan haberdar olun. Bunlardan en önemlileri ücretsiz Wi-Fi, bol miktarda priz ve insanların çalışması için yeterli çalışma alanı. Bu imkanlar sizin için de yeterli ise artık yola koyulabilirsiniz. 

 

3. Yoğun Olmayan Saatlerde Ziyaret Edin. 

 

Bu durum her zaman mümkün olmayabilir ama yapabiliyorsanız kesinlikle kafelerin en az yoğun olduğu saatleri seçin. Sevdiğiniz bir ortamdayken aynı zamanda sessiz bir ortam sağlayabilirseniz, işinizi daha kısa sürede ve pratik bir şekilde yapma ihtimaliniz aynı oranda artacaktır. Kafelerin yoğun olmadığı saatlerde masa ve koltuk bulma gibi sorunlar da yaşamazsınız. Kafeler genellikle sabah 10:00 ve 12:00 arası daha az yoğun olurlar. Bu saat aralığında çalışma planı yapabilirsiniz. 

 

4. Gününüzü Planlayın. 

 

Uzun süreli bir çalışma sürdürecekseniz eğer kafede çalışmak sizin için fazla maliyetli olabilir. Gün içerisinde açıktığınız, susadığınız ve kahve içmek isteyeceğiniz düşünürsek bu durumun epey bir maliyet çıkaracağını düşünebilirsiniz. Bu yüzden gününüzü planlamak hem iş süreci hem de giderleriniz açısından size fayda sağlar. 

Beytem Plaza' da lansmana özel %50 indirim.
Şişli'nin en prestijli binası Beytem Plaza'da ulaşım derdine son vermek ister misin? Hazır Ofisler'de lansmana özel ilk ay %50 indirim fırsatını kaçırma!